Att sluta snusa kan kännas som en stor utmaning, men det är inte omöjligt! Det handlar till väldigt stor del om din egen vilja, den måste finnas där. Det första problemet man stöter på är ju suget, då är det viktigt att veta att det inte varar så länge som man kan tro. Att snusa har negativa effekter på din hälsa och även på din ekonomi, med andra ord så finns det bara fördelar med att bli nikotinfri. Vi tänkte prata lite om vad du själv kan göra för att sluta, även hur du kan förbereda dig.

Vill du sluta?

Den främsta nyckeln till att bli nikotinfri är att man faktiskt vill sluta av egen vilja. Det är större chans att misslyckas om man själv inte vill men gör det för att något annan har bett om det. Något som däremot kan ha positiva effekter är att sluta tillsammans med en vän eller partner, då kan man stötta varandra genom.

De första stegen

För att underlätta processen så kan det vara en bra idé att börja planera innan man sätter igång. Eftersom att nikotinberoendet till stor del är mentalt så kan det vara bra att vänja sig vid tanken om att vara utan snus. Det första man bör göra är att bestämma ett datum när man ska sluta helt, och det ska hållas. Vill man testa att trappa ner lite innan stoppdatumet så finns det knep för detta. Eftersom att man ofta tar en snus utan att tänka på det så är det troligt att några av dessa snusar kanske betydde speciellt mycket utan helt enkelt tog dem av ren vana. Kan man eliminera några av dessa per dag så har man redan tagit ett bra steg i rätt riktning. Försök att vänta tills du verkligen känner att du behöver det innan du tar nästa snus, det kan bli betydligt färre snusar per dag än du tror.

Stoppdatumet

Det bästa sättet att förbereda sig för sin första snusfria dag är att göra sig av med all snus i hemmet kvällen innan. Det blir bara svårare om man har en massa snus hemma som man endast blir frestad av. När dagen väl är kommen så är det viktigt att äta regelbundet, det kan lindra suget! Det kan komma tillfällen när suget känns väldigt jobbigt, försök då att distrahera dig själv med någon aktivitet. Vad du gör är inte speciellt viktigt, det är upp till dig. Det handlar bara om att föra tankarna mot något annat, det kan räcka att spela på telefonen eller att ta en promenad. Lycka till!