Det finns för mycket skadlig stress i vår vardag och i vårt arbete. Normal stress kan vara nyttig, det håller oss alert och gör oss med uthålliga och tålig. Men långvarig stress som aldrig lättar är förödande och kan ge permanenta skador på hjärnan. Om du känner att du lever i en stressig tillvaro behöver du bryta mönstret och hitta sätt för att lätta bördan på dig själv.

Samtal

Först måste du börja prata om det och till de personer som kan hjälpa dig. Om du känner att din partner borde hjälpa till mer med barnen är detta ett stressmoment du kan få bort genom att diskutera detta tillsammans. Om du anser att ditt jobb inte förstår din arbetsbörda och stressen behöver du tala med skyddsombudet eller direkt med chefen. Har du ingen du kan eller vill prata med i din omgivning ska du vända dig till sjukvården.

Mer fritid

En nyckel till ett stressfriare liv är att ha mer fritid. Materiella ting ger bara glädje för stunden men mer tid för sakerna du älskar gör dig lyckligare. Vi har generellt svårt eller har inte råd att gå ned i arbetstid så det går inte. Men du kan få loss fler timmar efter jobbet. Med städhjälp slipper du exempelvis städningen helt eller delvis, beroende på hur mycket hjälp du beställer. Firman anpassar sig efter dina behov och kan komma antingen på förmiddagen medan du är på jobbet eller på eftermiddag när du är hemma och kan släppa in dem.

Matkassar som kommer hem till dörren har samma funktion, du behöver inte spendera en timme eller två i affären eller ens fundera över matscheman och vad som ska äta när eller hur det ska tillagas. Allt kommer hem till dörren och du behöver bara följa receptet, snabbt och enkelt!