Många människor får idag för lite motion och har jobb som huvudsakligen utförs sittandes. Och har man dessutom familj kan det vara svårt att regelbundet hitta tid för träning. Ett alternativ kan då vara att välja bort bilen när det är dags att ta sig till jobbet och istället plocka fram cykeln.

Avståndet till jobbet kommer självfallet vara avgörande. Man får räkna med betydligt längre restid, och eventuella omvägar kan bli nödvändiga.  Vardagsträningen man dock får kan absolut göra skillnad i livet.

Frågan blir nu vilken typ av cykel man ska skaffa. En enkel landsvägscykel fungerar säker för de flesta. Har man dock möjligheten att ta en genväg genom exempelvis en skogsstig eller något liknande kan det vara bättre med kanske en mountainbike. Har man lång väg till jobbet kan man alltid titta på någon av de många elcyklar som finns tillgängliga idag.

I början kan det vara smart att mjukstarta. Speciellt om man inte tränat mycket på senaste tid. Då kan man exempelvis ta cykeln in till jobbet och bussen eller tåget hem. Nästa dag tar man lokaltrafiken in till jobbet och cyklar hem. Som man blir mer och mer van vid cyklingen kan man börja ta den båda vägarna.

Som konditionen förbättras kan man också börja köra lite intervallpass ena vägen. Rekommenderat är kanske att ta det på hemresan så man inte behöver hitta någonstans att duscha när man kommer in på jobbet på morgonen.

Att köra ett intervallpass är dock något man inte bör göra om man bara har omkring 15 minuter cykeltid mellan hemmet och jobbet. Då hinner man nämligen inte inkludera uppvärmning och nedvarvning. Vill man fortfarande köra intervall får man ta en omväg så man är ute åtminstone en halvtimme.

Om det tar en timme eller mer att ta sig mellan hemmet och jobbet kan det vara lite väl långt för ett intervallpass. Istället är det då smartare att välja ett tempo man kan hålla hela vägen. Gärna något som kännas lite ansträngande. Så länge man kan hålla ett samtal under tiden ligger man på en bra nivå.