Ibland hamnar i vi i skadliga beteenden och mönster som på något sätt påverkar vår hälsa eller livsstil negativt. Hur ska du må bättre och lyckas med dina åtaganden?

En av de svåra sakerna med att bryta ett negativt mönster är att faktiskt komma igång. Vi gillar att skjuta på saker och det där nyårslöftet om att börja träna försvann redan dagen efter när bakispizzan lockade. Det finns ett flertal hjälpmedel för att påminna om oss vad våra mål är. Många av dom finns tillgängliga i din ficka, larm på telefonen, påminnelsenotiser eller gamla hederliga anteckningar. Det gäller att skapa vanor och nöta in ett nytt beteende, se det som att borsta tänderna eller klä på dig. Gör det svåra till ännu en uppgift i din vardag. Utnyttja den digitala tekniken och hjälpmedel som finns för att hålla dig på rätt spår.

Försök hitta andra i samma sits. Även om det handlar om  att sluta röka eller börja träna så hjälper det att ha någon som går igenom samma sak att prata eller jobba med. Samarbete och att hjälpa pusha varandra gör det enklare att nå den förändring man söker. Det blir även motiverande när personer i samma sits lyckas med sin förändring och kan bli en inspiration för dig. Man kan tillsammans boka träningstider eller gå på möten ihop. Genom att schemalägga sin förändring får man tillfällen att testa sig mot gamla ovanor och ser snabbare resultat ju mer du övar.

Se till att sätta upp små delmål mot ditt stora mål. Räkna de framgångar du har nått i din förändring och ge dig själv milstolpar och belöningar när det sker. Detta för att fylla på med kraft och en bättre självkänsla. En bättre självkänsla och mer energi vill alla ha och det kommer motivera dig ytterligare. Var inte heller rädd för att be om hjälp, det finns väldigt mycket bra tips och tänk på att du är inte ensam!